menu
  • Tenara Canopy
  • Tensile fabric structure
  • Tensile fabric canopy

At the heart of Soho on top of the luxury Ham Yard Hotel is a haven for city life; a terrace covered by a light and airy tensile fabric canopy.

Commissioned by the hotel, the space was designed by David Dexter Associates who worked in conjunction with us to deliver the terrace’s tensile fabric canopy. Covering approximately 130sqm of space, the canopy is formed from a Tenara membrane, supported by glulam posts and steel arches to form a flowing barrel vault shape floating above the comfortable seated area.

Tenara, which was most famously used on the Centre Court Retractable Roof at Wimbledon AELTEC, was chosen specifically for its high level of light transmission (28%), flexibility, strength and Class O fire rating.

Located on the 4th floor of the hotel, installation of the tensile fabric canopy was a challenge! The steel and glulam structural columns and arches were craned up to roof level whilst all other elements had to be designed to limited lengths and weights to allow them to be carried by hand to the terrace site. Now fully installed and open to guests of the hotel, the terrace offers an all-weather leafy garden with sweeping views over the London skyline.

 

 

Related Projects

Flexible strong conic fabric membranes
Kingly Court

The provision of a tensile fabric canopy enclosing a listed courtyard off Carnaby Street in...

Supported shaded walkway
Evelina Children’s Hospital

A stunning new link canopy between an existing Victorian St Thomas hospital building and a...

Tension fabric sail canopy
Hemmingways Hotel

In the African paradise of Kenya an escape from the hot midday sun is essential,...

Contact Us

+44 (0) 1291 638 200

mail@architen.com

Architen Landrell, Station Road, Chepstow, NP16 5PF, UK

map

architen_brochure
Product Brochure
Download
Sign Up for the Architen Newsletter
Architen Landrell, Station Road, Chepstow, NP16 5PF, UK t: +44 (0) 1291 638 200 e: mail@architen.com



youtube linkedIn twitter facebook
© 2018 Architen Landrell